
Indlæser
Onsdag d. 30. april 2025 kl. 19:00 til 21:00
Gilleleje Bibliotek, MIX hjørnet, 1. sal,
Peter Fjelstrupsvej 12,
3250 Gilleleje
Gilleleje Bibliotek, MIX hjørnet, 1. sal
Peter Fjelstrupsvej 12
3250 Gilleleje
v. Thomas Tram Pedersen, historiker
Mens resten af Danmark stadig fejrede freden, blev 11 tyske marinesoldater i morgengryet den 10. maj 1945 ført ind foran en tysk henrettelses-kommando i gården på Sønderborg Kaserne. De var aftenen forinden blevet dømt tildøden af en tysk militær standret for mytteri mod deres skibschef. Men hvad var der sket? Hvordan var denne umulige situation opstået, når freden burde være brudt ud?
Den 5. maj brød freden ud. Efter fem års besættelse blev Danmark endeligt frit. Men befrielsen kom ikke fra den ene dag til den anden; det tager tid at stoppe en verdenskrig, og med 60.000 bevæbnede frihedskæmpere, 200.000 tyske soldater og 250.000 tyske flygtninge i landet, krævede situationen stadig behændighed og samarbejde mellem de tidligere fjender.
I sit foredrag giver Thomas Tram Pedersen et indblik i de både glædelig og forvirrede dage omkring Befrielsen og giver en stribe hidtil ukendte eksempler på spændet mellem krig og fred, mellem sejr og nederlag, mellem håb og opgivelse, da Danmark atter blev frit.
Thomas Tram Pedersen er uddannet historiker og har været mange år i museumsverdenen; blandt andet på Tøjhusmuseet og på Koldkrigsmuseum Stevnsfort og har formidlet historie i foredrag, på TV og i udstillinger.
Han har i mange år forsket i Befrielsen og afslutningen af 2. Verdenskrig og har blandt undersøgt, hvad der blev af de mange tyske tropper, da krigen sluttede gennem arkiver og gennem samtaler med nogle af dem, der oplevede det.
Arrangør: Gilleleje Bibliotek og Gribskov Folkeuniversitet.
Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >
Gribskov Folkeuniversitet
Tlf: +45 29784063
gribskovfolkeuniversitetet@gmail.com
Gribskov Folkeuniversitet
Tlf: +45 29784063
gribskovfolkeuniversitetet@gmail.com